Der blogges af Anna-Mette Thomsen Danmarks eneste Aut. Psykolog der er Specialist og Supervisor i Arbejds- og Organisationspsykologi samt Psykotraumatologi

Er julestressen ved at indhente dig? Disse 4 tips kan redde din jul!

photo-1577189736198-517cfac20050

Julen er en tid til glæde og hygge, men det kan også være en tid med stress. Der er mange ting, der skal planlægges og gøres, og det kan være svært at holde overblikket. Hvis du føler dig overvældet af julestress, er der nogle ting, du kan gøre for at håndtere det.

Hvis du er en af de mange mennesker, der føler sig stresset over julen, er du ikke alene. Julen er en tid med mange forventninger, og det kan være svært at leve op til dem. Men det er vigtigt at huske, at julen handler egentlig om at være sammen med dem, du holder af. Det handler ikke om at have det perfekte hjem, den perfekte gave eller de perfekte oplevelser.

Jeg har lyttet til mennesker der er stresset over julen i næsten 20 år som psykolog.

Her er 4 konkrete tips til at håndtere julestress:

  1. Sæt forventninger, du kan udføre:

Det første, du kan gøre, er at sætte forventninger til dig selv, som du faktisk kan og har overskud til. Det er ikke muligt at gøre alt, og det er egentligt heller ikke nødvendigt. Fokuser på det, der er vigtigst for dig, og smid det ”væk”, der ikke er.

  1. Prioriter det, der er vigtigst:

Når du har sat forventninger, som du kan udføre, kan du begynde at prioritere dine opgaver. Hvad er vigtigst? Hvad kan du vente med? Det kan være nyttigt at lave en liste over alle dine opgaver, og så prioritere dem fra vigtigst til mindst vigtigst.

  1. Tag dig tid til dig selv og god tid:

Det er vigtigt at tage dig tid til dig selv, selv i julen. Det kan være noget så simpelt som at sætte tempoet ned eller tage et par pauser i løbet af dagen, se en julefilm eller lytte til julemusik. Det er også vigtigt at få nok søvn og spise ”forholdsvist” sundt. Ja vi skal jo også være realistiske.

  1. Nyd julen:

Julen er en tid til at være sammen med dem, du holder af. Gør det, der gør dig glad, og nyd tiden nede gear. Gør noget hyggeligt sammen, som I alle nyder. Det kan være at gå en tur, se julefilm eller bare sidde og tale med købte småkager.

Slap af og nyd julen: Julen er en tid til at slappe af og nyde livet. Tag dig tid til at gøre de ting, du holder af. Husk julen er midlet til hygge. Julen er ikke målet om en perfekt jul for, at det bliver hyggeligt. 

Julestress bør ikke være en naturlig del, men det er det for mange.  Derfor er det vigtigt at håndtere, så det ikke forsætter i januar. Ved at følge mine tips kan du hjælpe dig selv med at reducere julestress og forbedre din december.

 

Må din jul give dig ro og glæde!