Der blogges af Anna-Mette Thomsen Danmarks eneste Aut. Psykolog der er Specialist og Supervisor i Arbejds- og Organisationspsykologi samt Psykotraumatologi

STRESSALARM: Lær at læse kroppens advarselssignaler

ben-white-7SRymDKKDus-unsplash (1)

Livet er fyldt med udfordringer, og for mange af os kan stress blive en uvelkommen ledsager på vores rejse. For at forstå stress og dens indvirkning på vores liv, lad os udforske de forskellige signaler, der kan afsløre sig på forskellige niveauer. Men først, lad os dykke ind i to forskellige fortællinger om livet med stress.


Livet med stress

Mark, en 40-årig freelancearbejder og enlig forælder, jonglerer med en række ansvarsområder. Han føler konstant presset fra både arbejde og forpligtelser som forælder. Marks dag er en vekselvirkning mellem at levere projekter, hente børnene fra skole, og sørge for aftensmad. Han føler sig altid bagud, og den konstante belastning har ført til søvnproblemer og en følelse af overvældelse. Marks sociale liv lider, og han har svært ved at finde tid til selvpleje eller at tage pauser fra arbejdet. 


Laura, en 32-årige kontorarbejder, vågner op hver morgen med en følelse af konstant sitren. Hendes daglige kørsel gennem byens travle gader føjer til hendes stressniveau. På arbejdet står hun over for en konstant strøm af opgaver, stramme tidsfrister og krav fra hendes leder. Laura arbejder ofte over for at forsøge at imødekomme forventningerne, men det tynger på hendes energi. Hun har svært ved at falde i søvn om natten, og selv i hendes fritid er hun plaget af bekymringer om uafsluttede opgaver og hvad næste dag bringer. Hun har ikke tid til sig selv eller andre.


Disse fortællinger er ikke unikke, tusindvis af mennesker oplever dette hver eneste dag. Derfor vil jeg gennemgå lette, moderate og alvorlige signaler på stress. Så du kan få indsigt i, hvilke signaler du skal kigge efter.


SIGNALER PÅ STRESS


Lette signaler

  • Let spænding i nakke- og skuldermuskler.
  • Nervøsitet.
  • Oftere toiletbesøg.

De her signaler kommer, hvis du skal til et vigtigt møde eller en eksamen. De er ikke farlige og helt almindelige.


Moderate signaler

  • Hyppige hovedpine og muskelspændinger.
  • Øget træthed og nedsat energiniveau.
  • Humørsvingninger.

De her signaler kommer, når du har været i gang i mere end 2 måneder. Det er her, du skal stoppe op og begynde at holde flere pauser, sove mere osv.


Alvorlige signaler

  • Konstante og svære hovedpine.
  • Alvorlige muskelsmerter og træthed.
  • Betydelig forstyrrelse af søvn, herunder søvnløshed.


De moderate og alvorlige signaler kan være vanskelige at opdage, fordi vi oftest drikker mere kaffe eller cola, spiser mere sukkerholdige fødevare og spiser flere smertestillende piller, som dækker over signalerne og giver os kortvarig mere energi.


Hvorfor er det så vigtigt at opdage stress?

At forstå signalerne på stress og opdage dem i deres tidlige stadier er afgørende. Det er som at opdage regndråber, før de bliver til en orkan. Opdager vi signalerne i tide, så kan vi:


Tidligt forebygge:

At opdage stress tidligt giver dig mulighed for at igangsætte forebyggende handlinger for at undgå, at det udvikler sig til alvorlige sundhedsproblemer.


Bevare din styrke:

Tidlig indgriben hjælper med at bevare både din fysiske og mentale trivsel. Det gør det lettere at opretholde et godt liv og få det ud af det.


Hvorfor er det vigtigt at gøre noget ved stress?

Det har alvorlige konsekvenser for dit helbred på sigt. Det har faktisk vist sig, at din hjerne tager skade. På kort sigt, kan den skade genoprettes, men på langt sigt, så er det for sent. Allerede ved to stressepisoder, så har du en markant lavere stresstærskel. Det betyder også, at du lettere bliver stresset igen og her har du øget din risiko for kronisk stress og udbrændthed.

Er du blevet udbrændt, så er dit liv blevet væsentlig begrænset. Stresssignaler kommer på daglig basis. Mange udbrændte lever med permanent nedsat arbejdsevne og har svært ved at opretholde et normalt liv, hvor de kan lave dagligdagsting som: rengøring, tøjvask, madlavning, motion og sociale aktiviteter. Fordi udbrændtheden gør, at de bliver stresset af selv de mindste ting. De er så stressallergiske, at de lever et meget begrænset liv. De er nødt til dagligt, at arbejde med at få ro på deres nervesystem for at kunne eksistere. Nogle meget få har et fleksjob med få timer om ugen, men de fleste har en førtidspension, arnepension eller seniorpension.

 

Skal det ikke være dig?

Så lad os tage det første skridt mod at forstå, opdage og håndtere stress sammen. Dit helbred og velvære fortjener det. 

Læs mere på bloggen omkring stress og stresshåndtering.

Behov for hjælp nu, så gør ligesom Mark, der er hoppet på Stressfri på 6 uger og Slip din dårlige samvittighed med disse 4 enkelte trin, eller ligesom Laura der er hoppet på Stressfri på 6 uger og Stressfri for evigt.

Købe vores onlinekurser:

 

Onlinekurser