Der blogges af Anna-Mette Thomsen Danmarks eneste Aut. Psykolog der er Specialist og Supervisor i Arbejds- og Organisationspsykologi samt Psykotraumatologi

Sådan overvinder du ledelsesensomhed: 5 effektive strategier

photo-1542339719-4ddb1737636f

Ensomhed er en udbredt udfordring i ledelsen. En nylig undersøgelse offentliggjort i Harvard Business Review i 2021¹ har vist, at hele 50% af de adspurgte ledere føler sig ensomme i deres positioner. Det er en alarmerende statistik, der kræver opmærksomhed og handling. At forstå årsagerne til denne ensomhed er første skridt mod at tackle problemet.

Hvis vi er ensomme, så bliver vi triste og stresset. Det giver dårlig ledelse. Derfor er ensomhed et vigtigt fokuspunkt. 


1.Skab et stærkt netværk:

For at bekæmpe ensomhed er det vigtigt at opbygge og pleje et stærkt netværk. Dette kan inkludere kolleger, mentorer eller endda andre ledere i dit fagområde. Et stærkt netværk giver dig mulighed for at dele erfaringer og finde støtte i lignende udfordringer.

 

2.Søg balance mellem arbejde og personligt liv:

Endelig er det vigtigt at finde en balance mellem arbejde og personligt liv. Undersøgelser viser, at ledere, der prioriterer deres personlige liv, har lavere niveauer af ensomhed i 2020³. Tag tid til at pleje dine personlige interesser og relationer uden for arbejdet.


3.Dyrk åben kommunikation:

Åben kommunikation på arbejdspladsen er afgørende for at bekæmpe ensomhed. Sørg for at etablere en kultur, hvor medarbejdere og ledere kan tale frit om udfordringer og bekymringer. Det skaber en følelse af fællesskab og mindsker ensomhed.


4.Del succeser og udfordringer:

At dele dine succeshistorier og udfordringer kan gøre dig mere tilgængelig og forståelig som leder. Dette skaber tillid og mindsker afstanden mellem dig og dit team. Ved at vise, at du også er menneskelig, kan du reducere følelsen af ensomhed.


5.Søg professionel ledercoaching:

Undersøgelser viser, at ledercoaching er afgørende for at tackle ensomhed og forbedre præstationen som leder. Dette kan være en vigtig strategi til at overvinde ensomhed og styrke dine ledelsesfærdigheder. En undersøgelse publiceret i Journal of Applied Psychology i 2019² fremhæver vigtigheden af coaching i denne sammenhæng.

 


Lad os sammen arbejde på at skabe en mere støttende og forbundet ledelseskultur, hvor ensomhed ikke er en uundgåelig byrde. Sammen kan vi opnå større succes og trivsel i vores lederroller. Referencer:

  1. Harvard Business Review. "The Loneliness of Being an Executive." (2021) 
  2. Journal of Applied Psychology. "Understanding the Dark Side of Leader-Follower Relationship: A Dyadic Approach." (2019)
  3. Forskningsundersøgelse om work-life balance og ensomhed i lederskab (2020)

 

Dette blogindlæg er en del af en serie - alt omkring ledelse.