Der blogges af Anna-Mette Thomsen Danmarks eneste Aut. Psykolog der er Specialist og Supervisor i Arbejds- og Organisationspsykologi samt Psykotraumatologi

Psykolog: Chefen bør huske, at god trivsel på arbejdspladsen giver bedre bundlinje

Chefen bør huske, at god trivsel på arbejdspladsen giver bedre bundlinje

Dette indlæg er trykt i Berlingske Tidende. 


Som psykolog mener jeg, at chefer ikke skal misbruge deres magt. Det gør mange af dem nu.

Det er ikke kun soldater i krig, der får PTSD og ar på sjælen. Det er også mennesker i dårligt arbejdsmiljø, der tager skade.

I dårligt arbejdsmiljø trives mobning. Mindst ti procent af alle dem der udsættes for mobning ender med at få PTSD – som er en livslang skade. Det er på tide, at vi tager det mentale arbejdsmiljø mere alvorligt.

Dårligt arbejdsmiljø foregår ikke kun i Michelin-køkkener, på skoler eller under lærlinges uddannelse. Det trives desværre i store og små virksomheder i både det offentlige og det private.

Jeg har siddet med tusindvis af mennesker i årenes løb, som sad med psykiske ar på sjælen og havde mistet deres tillid til andre mennesker, fordi de var endt i en situation, hvor et andet menneske med magt ikke kunne finde ud af at forvalte den magt, han eller hun sad med.

Jeg møder John en tirsdag, hvor han har booket en coaching. I starten tænkte John, »Nååå, det er nok mig, der er sart.« Hans chef kom med spydige kommentar, som til sidst udviklede sig til dagligt skæld ud, hvor John blev ydmyget og hængt ud foran kolleger og andre chefer eller samarbejdspartner. »Det går nok over,« tænkte John. »Han har bare en dårlig dag.« Men det forsatte. Til sidst mistede John glæden ved at gå på arbejde. Men han var opdraget til, at man ikke bare giver op ellers skal man bare tage en tudekiks og forsætte. 

Han ville ønske, at nogen havde sagt, »du gir' ikke op, du passer på dig selv. Det er sgu okay.« Nu sidder John med ar på sjælen, og kan ikke klare, hvis nogen hæver deres stemme. Så begynder han at ryste og kan slet ikke være i sin krop.

Det er mennesker uden magt, der betaler prisen. Nogle af disse mennesker er i dag førtidspensionister eller har fået en seniorpension, andre arbejder deltid og nogle er heldige, fordi de er endt på gode arbejdspladser. Nogle har PTSD, døjer med angst, stress eller depression. Det kan også blive dig.

Chefen, der behandler John som var det Joakim von And og tromler henover trivsel for at øge virksomhedens pengetank, skal forvalte magten etisk.

Der er penge at hente. Trivsel giver faktisk vedvarende sort bundlinje og bedre samfundsvelfærd.


https://www.berlingske.dk/laesere/psykolog-chefen-boer-huske-at-god-trivsel-paa-arbejdspladsen-giver-bedre?fbclid=IwAR2etW-wyD4ZuGXch1Vq-kOcKP25Fxt3nQ7P8cFrgz-DIMqmAZzK02V90xY 


Hvad kan du gøre, når du overtager styringen efter dårlig ledelse? Læs med her:  Når gode ledere overtager efter dårlige

 


Dette blogindlæg er en del af en serie - alt omkring ledelse.