Der blogges af Anna-Mette Thomsen Danmarks eneste Aut. Psykolog der er Specialist og Supervisor i Arbejds- og Organisationspsykologi samt Psykotraumatologi

Sådan bliver stress din bedste ven

Sådan bliver stress din bedste ven

Stress ses ofte som fjenden. Det er en følelse, der kan være overvældende og forstyrrende for vores dagligdag. Men forskning viser, at stress faktisk også kan være gavnligt, og i dag vil du lære, hvordan du gør stress til din ven, som kan hjælpe dig med at performe bedre og opnå endnu mere.


Her er nogle af de positive sider af stress:


  • Modstandsdygtighed: Med andre ord, ved at opleve stress og lære at håndtere den effektivt, kan vi blive mere modstandsdygtige og tilpasningsdygtige. Over tid kan dette hjælpe os med at opbygge modstandskraft og blive bedre rustet til at håndtere fremtidige stressfaktorer.


  • Forbindelse: Selvom stress ofte ses som en ensom oplevelse, kan det også bringe mennesker sammen. Når vi oplever stress, kan vi henvende os til venner og familie for at få støtte, som kan styrke vores relationer og opbygge sociale forbindelser.


  • Motivation: Stress kan være en stærk motivator. Når vi står over for en deadline eller en udfordrende opgave, kan vores stressreaktion sparke ind og give os den energi og det fokus, vi skal bruge for at få arbejdet gjort. Faktisk har undersøgelser vist, at moderate niveauer af stress kan forbedre vores ydeevne og produktivitet.


  • Vækst: Stressede situationer kan også give muligheder for personlig vækst og udvikling. Når vi står over for en udfordring, kan vi blive tvunget til at træde ud af vores komfortzone og prøve nye ting. Dette kan hjælpe os med at udvikle nye færdigheder og perspektiver og i sidste ende føre til personlig vækst. 


  • Sundhed: Mens kronisk stress kan have negative effekter på vores helbred, kan kortvarig stress hjælp os på andre måder. Når vi oplever kortvarig stress, frigiver vores kroppe hormoner, der kan styrke vores immunforsvar og beskytte os mod sygdom. Faktisk har undersøgelser vist, at mennesker, der oplever moderate niveauer af stress, har en tendens til at have bedre helbredsresultater end dem, der oplever høje niveauer af stress.


Kronisk stress ses efter en periode på 3 måneder. Derfor er det vigtigt, at stress ikke er vedvarende, da det så nedbryder dig.


Hvad siger forskningen om den positive effekt af stress?

I de senere år har der været en voksende mængde forskning, der tyder på, at stress kan være gavnligt, hvis vi lærer at håndtere det effektivt. Denne idé er i modstrid med den konventionelle viden om, at stress altid er dårligt for os. Her er nogle undersøgelser, der viser hvad der sker, når vi ændrer vinkel:


  • En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Stress and Health viste, at mennesker, der så stress som en udfordring frem for en trussel, havde en mere positiv reaktion på stress. Forskerne fandt ud af, at deltagere, der så stress som en udfordring, var mere motiverede, fokuserede og produktive, når de var under stress.


  • En anden undersøgelse offentliggjort i Journal of Personality and Social Psychology viste, at personer, der oplevede høje niveauer af stress, men mente, at stress var gavnligt for deres helbred, havde en lavere risiko for dødelighed sammenlignet med dem, der oplevede høje niveauer af stress, men ikke troede, at det var gavnligt. Forskerne anbefalede, at indstillingen og troen på, at stress kan være gavnligt, kan hjælpe individer til at håndtere stress mere effektivt og undgå negative sundhedsmæssige konsekvenser.


  • En undersøgelse offentliggjort i Journal of Experimental Psychology: Viste general at de personer, der oplevede stress under en offentlig taleopgave, klarede sig bedre på en efterfølgende matematikopgave end dem, der ikke oplevede stress. Forskerne anbefalede, at stressreaktionen kan have forbedret den mentale funktion og hjulpet deltagerne med at performe bedre på efterfølgende.


  • En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Social Cognitive and Affective Neuroscience viste, at mindfulness-meditation kunne hjælpe personer til at håndtere stress mere effektivt. Forskerne fandt ud af, at personer, der dyrkede mindfulness-meditation, havde en mere positiv respons på stress, herunder et fald i stresshormonet kortisol.


Disse undersøgelser tyder på, at stress kan være nyttigt, hvis vi lærer at håndtere det effektivt. Ved at omformulere vores opfattelse af stress og arbejde med vores indstilling, udvikle sunde håndteringsstrategier og prioritere balance, kan vi udnytte stressens kraft til at nå vores mål og leve et bedre liv.


Hvad gør du så?

Det første skridt i at gøre stress til din ven er at forstå, hvad det er, og hvordan det påvirker din krop. Stress er kroppens naturlige reaktion på en opfattet trussel, også kendt som kamp-eller-flugt-responsen. Når vi føler os stressede, frigiver vores kroppe hormoner som kortisol og adrenalin, som hjælper os med at reagere på den opfattede trussel.


Selvom stress kan være ubehageligt, er det ikke altid en dårlig ting. Stress kan motivere dig til at handle og nå dine mål. Det kan også hjælpe dig med at forblive fokuserede og opmærksom, hvilket gør dig bedre rustet til at håndtere udfordrende situationer. Men kun hvis du lærer af dem i stedet for at undgå dem.


For at stress bliver din ven, er det vigtigt at REFRAME din opfattelse af det og arbejde med din indstilling. Det betyder, at I stedet for at se stress som noget, der skal undgås eller frygtes, så prøv at se det som en naturlig og nødvendig del af livet. Erkend, at stress kan være et værdifuldt værktøj til at hjælpe dig med at nå dine mål. Betragt derfor kortvarig stress som en hjælp til at komme i mål.


Et andet vigtigt skridt i at gøre stress til din ven er at udvikle sunde strategier. Prøv i stedet at finde sunde måder at håndtere din stress på, så stress forbliver kortvarig.

 

Dette blogindlæg er en del af en serie - alt omkring stress.