Der blogges af Anna-Mette Thomsen Danmarks eneste Aut. Psykolog der er Specialist og Supervisor i Arbejds- og Organisationspsykologi samt Psykotraumatologi

Mikrostress: Forståelse og håndtering af hverdagsstressorer

Mikrostress

I dagens tempofyldte verden er stress blevet en del af vores hverdag. Uanset om det er en arbejdsdeadline, trafik eller håndtering af vores personlige relationer, står vi konstant over for stressfaktorer, der kan påvirke vores mentale og fysiske sundhed. Mens store arbejdsstressfaktorer, såsom tunge arbejdsbyrder eller konflikter med kolleger, ofte anerkendes og behandles, kan mikrostressorer også være en væsentlig kilde til stress på arbejdspladsen. Det er den form for stress, der ofte går ubemærket hen. Mikrostressorer er små hverdagsstressfaktorer, der kan lægge sig sammen og påvirke vores generelle velbefindende.

 

Hvad er mikrostress?

Mikrostressorer er subtile stressfaktorer, der opstår regelmæssigt og kan virke ubetydelige ved første øjekast. De er små stressfaktorer, der kan variere fra en irriterende oplevelse til en lang ventetid i kø. Selvom hver enkelt stressfaktor kan virke mindre, kan de akkumuleres over tid og påvirke vores humør, energi og generelle helbred.Eksempler på mikrostressorer:

 • E-mail-meddelelser dukker konstant op, mens du forsøger at fokusere på en opgave
 • Føler dig overvældet over antallet af opgaver på din huskeliste
 • Forstyrrelser eller sladder på arbejdspladsen
 • Notifikationer på sociale medier dukker konstant op
 • Lange køer ved købmanden eller andre offentlige steder
 • Konstante afbrydelser fra kolleger eller e-mailmeddelelser
 • Mangel på privatliv eller personligt rum på arbejdspladsen
 • Lange møder eller telefonmøder
 • Kontorpolitik
 • Trafik på din daglige pendling
 • Støjende naboer eller byggestøj
 • Mikrostyring eller følelse af manglende opbakning fra ledelsen
 • Frygt for at gå glip af vigtige arbejdsrelaterede begivenheder eller muligheder

Selvom mikrostressorer er små, kan de have en betydelig indflydelse på vores generelle velbefindende. Der kan være mange flere mikrostressorer, denne listen er kun eksempler. Prøv at observere dine mikrostressorer!


Virkningen af ​​mikrostressorer på arbejdspladsen

Mikrostressorer kan have en betydelig indvirkning på vores mentale og fysiske sundhed og kan føre til:

 • Følelser af angst, irritabilitet eller frustration
 • Besvær med at koncentrere sig eller træffe beslutninger
 • Udbrændthed eller træthed
 • Nedsat arbejdsglæde eller produktivitet
 • Fysiske symptomer som hovedpine, muskelspændinger eller maveproblemer

Mikrostress kan være svært at få øje på, men med øget fokus på de små påvirkninger, er det muligt at lære at håndtere dem.


Forskellen mellem stress og mikrostress

Stress og mikrostress er begge typer stressfaktorer, der kan påvirke en persons mentale og fysiske sundhed, men der er nogle vigtige forskelle mellem de to begreber.


 • Skala: En af de vigtigste forskelle mellem stress og mikrostress er skalaen eller størrelsen af ​​de involverede stressorer. Stress er typisk forbundet med store livsbegivenheder eller betydelige udfordringer, der kan forårsage en betydelig mængde stress. I modsætning hertil refererer mikrostress til små hverdagsstressfaktorer, der kan lægge sig sammen og ophobes over tid.


 • Varighed: Stressende begivenheder eller situationer kan være kortvarige eller langvarige, men de er typisk mere akutte. Mikrostressorer er på den anden side ofte kroniske og vedvarende og kan vare ved over en længere periode.


 • Oplevelse: En anden forskel mellem stress og mikrostress er den måde, de opfattes af forskellige mennesker. Stressende begivenheder eller situationer ses ofte som eksterne faktorer, der er uden for en persons kontrol. I modsætning hertil opfattes mikrostressorer ofte som interne faktorer, der er inden for den enkeltes kontrol, såsom afbrydelser, støj eller manglende privatliv på arbejdspladsen.


 • Påvirkning: Både stress og mikrostress kan have en betydelig indvirkning på en persons mentale og fysiske sundhed, men virkningen af ​​mikrostressorer er ofte mindre alvorlig og mere subtil end større stressfaktorer. Den opbyggende virkning af mikrostressorer kan dog stadig være betydelig og kan bidrage til udbrændthed, træthed og nedsat produktivitet over tid.


Sammenfattende er stress og mikrostress begge typer stressfaktorer, der kan påvirke vores velbefindende, men de adskiller sig med hensyn til skala, varighed, opfattelse og påvirkning. Mens store stressfaktorer kan kræve mere øjeblikkelig opmærksomhed og intervention, bør mikrostressorer ikke overses, da de også kan have en betydelig indvirkning på vores generelle sundhed og velvære.


Begrebet mikrostressorer er blevet diskuteret på forskellige områder, herunder psykologi, sociologi og arbejdsmiljø, og har været genstand for forskning og undersøgelse af adskillige forskere. Udpluk af forskning omkring mikrostress

Der er lavet flere undersøgelser om mikrostress, som defineres som små hverdagsstressfaktorer, der kan virke ubetydelige, men som kan lægge sig sammen og påvirke vores generelle velbefindende. Nogle af disse undersøgelser har fokuseret specifikt på mikrostress på arbejdspladsen, mens andre har set på mikrostress mere bredt.


En undersøgelse udført af forskere ved University of California, Berkeley, fandt ud af, at eksponering for kroniske stressfaktorer på lavt niveau, såsom trafikpropper eller støjforurening, kan have negative virkninger på helbredet over tid. Undersøgelsen viste, at disse mikrostressorer kan føre til kronisk inflammation, som er forbundet med en række sundhedsproblemer, herunder hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft.


En anden undersøgelse udført af forskere ved University of Rochester viste, at mikrostressfaktorer på arbejdspladsen, såsom et rodet skrivebord eller en overfyldt indbakke, kan have en negativ indvirkning på produktivitet og arbejdsglæde. Undersøgelsen viste, at medarbejdere, der rapporterede højere niveauer af mikrostressorer, var mere tilbøjelige til at føle sig overvældet, trætte og utilfredse med deres job.


Andre undersøgelser har set på forholdet mellem mikrostress og mental sundhed. En undersøgelse udført af forskere ved University of Nottingham fandt ud af, at eksponering for stressfaktorer på lavt niveau, såsom støj eller trængsel, kan øge niveauet af stresshormonet kortisol og føre til negative humørstilstande.


Håndtering af mikrostress

Selvom det er umuligt helt at eliminere alle kilder til stress i vores liv, er der måder at håndtere mikrostressorer på og reducere deres indvirkning på vores velvære:


 • Sæt grænser: At sætte grænser med kolleger, venner og familiemedlemmer kan hjælpe med at reducere stress. Lær at sige nej til anmodninger, der kan tilføje unødvendig stress til dit liv.


 • Begræns eksponeringen for triggere: Identificer dine mikrostressorer og begræns din eksponering for dem. Sluk for eksempel notifikationer på sociale medier, tag en pause fra skærme, tag støjreducerende hovedtelefoner på eller tag en anden rute for at undgå trafik.


 • Tidsstyring: At administrere din tid effektivt kan hjælpe dig med at undgå at føle dig overvældet af opgaver og ansvar. Lav en huskeliste og prioriter opgaver ud fra vigtighed og deadline.


 • Prioriter egenomsorg: At passe på dig selv er afgørende for at håndtere stress. Dette kan omfatte motion, sund kost, at få nok søvn og deltage i aktiviteter, du nyder.


Forståelse og håndtering af mikrostress kan hjælpe med at forbedre vores generelle velbefindende og føre til et gladere og sundere liv. Ved at praktisere pauser, prioritere egenomsorg, administrere tid effektivt, sætte grænser og begrænse eksponeringen for triggere, kan vi reducere virkningen af ​​mikrostressorer i vores liv.


Husk, at stress på arbejdspladsen er et almindeligt problem, og at søge hjælp er et tegn på styrke, ikke svaghed.


Dette blogindlæg er en del af en serie - alt omkring stress.