Der blogges af Anna-Mette Thomsen Danmarks eneste Aut. Psykolog der er Specialist og Supervisor i Arbejds- og Organisationspsykologi samt Psykotraumatologi

Kronisk stress giver problemer med hukommelsen og kan give demens

Stress, hukommelse og demens

Kronisk stress har vist sig at øge aktiviteten af stresshormon i hjernen. Denne øgede aktivitet kan føre til hjernecelleskade og krympning af hukommelsescenteret (hippocampus), som er ansvarlig for dannelse og lagring af nye minder. Dette kan resultere i vanskeligheder med at lære ny information.

Desuden kan stress også svække genkaldelse af tidligere lært information. Dette skyldes, at stress kan forstyrre forbindelse mellem ​​minder gemt i hippocampus, hvilket gør det vanskeligt at genkalde information, når det er nødvendigt. 

Dette kan have en betydelig indflydelse på dagligdagen, især i situationer, hvor hurtig tænkning og genkaldelse af information er påkrævet, såsom på arbejde eller i skole.

For at bekæmpe virkningerne af stress på hukommelsen er det vigtigt at reducere og håndtere stress. Dette kan gøres gennem forskellige stresshåndteringsteknikker. Når stressen falder igen, så kommer genkaldelsen tilbage. 

  

Hvordan hænger stress og demens sammen?

Stress og demens er forbundet på en kompleks måde, hvor stress potentielt kan bidrage til udviklingen af ​​demens. Jo flere antal stressepisoder, jo højere risiko for at udvikle demens.

Undersøgelser har vist, at kronisk stress kan føre til ændringer i hjernens struktur og funktion, der øger risikoen for at udvikle kognitiv svækkelse og demens. Kronisk stress er blevet forbundet med øget inflammation og oxidativ stress, som kan beskadige dine hjerneceller.

 Det skal understreges, at det er bedst ikke at blive stress, og leve et balanceret liv. Nogle gang kan det ikke undgås, hvorfor håndtering bliver det centrale, så du ikke får permanente skader i hjernen. 


Hvordan forbedrer du din hukommelse?

Forbedring af hukommelsen kan opnås gennem en kombination af livsstilsændringer og mental stimulering. Her er nogle strategier, du kan prøve:


  • Træn regelmæssigt: Motion har vist sig at forbedre hukommelsen og kognitiv funktion ved at øge blodgennemstrømningen til hjernen og reducere inflammation.


  • Få nok søvn: Søvn er vigtig for hukommelseskonsolidering og genkaldelse. Sigt efter at få 7-9 timers kvalitetssøvn hver nat.


  • Reducer stress: Kronisk stress er blevet forbundet med hukommelsessvækkelse. Reducer stress gennem mindfulness, motion og andre stresshåndteringsteknikker.


Det er vigtigt at huske, at forbedring af hukommelsen tager tid. 


Som konklusion er stress og hukommelse tæt forbundet, og kronisk eller langvarig stress kan have negative effekter på hukommelsesdannelse og genkaldelse. Ved at reducere og håndtere stress og deltage i aktiviteter, der fremmer hjernens sundhed.


Dette blogindlæg er en del af en serie - alt omkring stress.