Der blogges af Anna-Mette Thomsen Danmarks eneste Aut. Psykolog der er Specialist og Supervisor i Arbejds- og Organisationspsykologi samt Psykotraumatologi

Retænke performance

Som psykolog møder jeg mange, der gerne vil mere eller have det bedre. Hvorfor ikke få begge dele?

 

Forleden sad jeg med en kunde, som gerne ville have coaching på at skabe mere struktur, så han kunne nå alt det, som han gerne ville og skulle. Han var ikke glad, og han havde ikke overskud.

 

Imens jeg lyttede til ham og tænkte på løsningsforslag, slog det mig, at han faktisk ikke havde brug for mere struktur, men derimod havde brug for at retænke performance.

 

For ham handlede det om at nå mere og gøre mere, men i sidste ende havde han egentlig ikke overskud til mere.

 

Jeg sagde derfor, at jeg ikke syntes, at vi skulle tale mere om time management, men om, hvordan han kunne vende sine vaner om. Han skulle ikke gøre mere af det, han plejede, for det skabte ikke mere overskud, energi eller glæde – i stedet skulle han gøre noget andet.

 

Han kunne umiddelbart godt lide min pointe, men han forstod ikke, hvordan han skulle gøre det. Jeg spurgte derfor: "Holder du pause for at komme dig efter performance, eller lader du op på forhånd?"

 

Han svarede: "Jeg holder pause, når jeg ikke kan mere."

 

Jeg svarede: "Lige præcis. Jeg gør det omvendte. Jeg lader op, før jeg kan yde, så jeg har masser af overskud, og så holder jeg mange pauser løbende. Ikke kun af nød, men af lyst. På den måde forlænger jeg min energi og mit overskud." Forskningen viser faktisk også, at vi performer bedre og i længere tid, når vi holder mange små pauser i løbet af dagen. 

 

Forestil dig, at du skal løse en opgave eller hygge dig med dine venner/familie. Vil du gøre det, når du ikke har overskud, eller når du har masser af overskud? Hvad får du mest ud af?

 

Forskning viser, at vi faktisk performer bedre, når vi holder mange pauser løbende. Det kan være mange korte eller få lange pauser, men pauserne skal allerede lægges ind om formiddagen og ikke først til frokost.

 

Til dig, kære læser, vil du nå mere og have det bedre?

 

Tænk over:

>> Lader du op af nød, når du ikke kan mere, eller af lyst på forkant? 

Hvis du gør det sidste, kan du få begge dele: Have det godt og komme i mål!