Artikler
Her finder du en række relevante artikler og uddrag som kan indeholde nyttig viden og information.
Klik på overskriften, for at hente artiklen i pdf-format.

Værktøj: 7 sigtepunkter når du leder i forandring
Hver dag byder på ændringer og arbejdsindsatsen skal hele tiden koordineres på nye måder. Der er derfor brug for kreative løsninger og gode beslutninger. Her får du et værktøj til, hvordan I lykkes sammen i krisetid.

4 Råd: Sådan håndterer du medarbejderne bekymringer
Hvordan kommunikerer du til dine medarbejdere i denne Coronavirus tid? Hvis de ikke bliver informeret og forstår, hvad der foregår, vil de blive mere bekymrede, og det kan på sigt udmønte sig i stresssymptomer. Læs her, hvordan du håndterer dine medarbejderes bekymringer. Artiklen er udgivet på lederweb.

Hvordan leder du medarbejdere i en krisetid?
Coronakrisen påvirker os alle på tværs af arbejdspladser. Nogle skal møde ind på en tom arbejdsplads,mens andre skal arbejde hjemmefra med børn på sidelinjen.Krisen kan gøre os usikre på, hvordan vi skal håndtere vores opgaver. Her er din rolle som leder vigtig. Artiklen er udgivet på Alt om psykologi.

Fire ting der bremser medarbejdernes læring
Brug 3 minutter og lær, hvordan du giver feedback der skaber læring. Artiklen er udgivet på lederweb.

Direktør taler ud om stress
En af mine kunder er blevet interviewet til fagbladet for psykologer - Magasinet P. Thomas fortæller sin personlige beretning.

Stress treatment that will increase resilience in the organizational context during and after treatment
We need to focus on a stress treatment that will create resilience during the treatment phase, but also continually strengthen our resilience for a good sustained productivity. This will be beneficial, not only for the health of the employees, but also because it will create a better bottom-line in the organizations. I have worked with stress treatment for 12 years. On this basis, I have created an approach that can be used in treatment and subsequently for creating persistent resilience. I have developed a phase-model, which in the first part of the phases is aimed at physiological regulation, in the second part on the employees handling strategies, and in the third and last part is aimed at the organizational context. My model is developed to focus on the neural level of the brain in an organizational context.

Stressbehandling der øger fremtidig resiliens
Jeg har arbejdet med stressbehandling i 17 år, jeg har på denne baggrund udviklet en tilgang, der virker i praksis. Tilgangen kan anvendes i behandlingen og efterfølgende til at skabe resiliens i den organisatoriske kontekst. Min fasemodel er i første del af faserne er rettet imod den fysiologiske regulering og i anden del den ansattes håndteringsstrategier, hvorefter sidste del er rettet imod den organisatoriske kontekst.

Er du leder eller redder?
Som leder undrer du dig måske over, hvorfor dine medarbejdere reagerer, som de gør, i stedet for at gøre som I havde aftalt? Svaret findes måske i din egen ledelsesstil. Ledere, der vil gøre alt for deres medarbejdere, kan ende med at blive mere redder end leder. Er du en af dem? Med enkle redskaber kan du justere din egen rolle og dermed påvirke medarbejdernes reaktioner i den ønskede retning.

Er du en sensitiv leder?
Artiklen er fra 2014. 15-20 procent af alle mennesker er sensitive, og rigtig mange ender i en lederstilling, fordi man som sensitivt menneske er rigtig god til at mærke stemninger i grupper og ”tune” sig ind på den enkelte medarbejders behov.

Er du blevet en dørmåtte?
Dette er en artikel fra 2013 publiceret af JV.dk. Den omhandler, hvordan man er kommet i en uønsket rolle, og hvordan du tager de første skridt ud af den rolle.

Find smilet frem hos kollegaen - DR
Dette er en artikel fra DR også omkring, hvordan du takler kollegaen der hænger med hovedet! Du kan begynde med et smil og en god kop kaffe.

Sådan får du smilet tilbage hos kollegaen - Fagbladet 3F
Artiklen er publiceret i Fagbladet 3F 2012. Den er ligeså gældende i dag. Det er koldt og mørkt, og der er alt muligt galt - synes din kollega. Men du kan hjælpe med at få hverdagen til at blive god igen. Få her fem gode råd til at muntre din kollega op.

Effekten af en interventionsform i praksis
Artiklen er fra 2012 og udgivet i Erhvervspsykologisk tidsskrift. Artiklen omhandler effekten af coaching på paramenter som arbejdsglæde, samarbejde og oplevelsen af stress. Der var en effekt af forskellige former for coaching, hvor teamcoaching og individuel coaching havde forskellige resultater.

Hvordan du skaber arbejdsglæde med positiv psykologi
Artiklen er fra 2009. Bølgen i positiv psykologi startede for cirka ti år siden, da Seligman udfordrede det psykologiske felt til forandring fra et fokus på, hvad der er galt og dysfunktionelt med mennesker til, hvad der er rigtigt og godt hos dem.

Har vi en strategi til at optimere læringen og coachingprocessen
Artiklen er fra 2007 og udgivet i Erhvervspsykologisk tidsskrift. Artiklen har et kritisk blik på, hvordan man kan måle præstationer ud fra coachingen og herigennem optimere coachingprocessen.